Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tartalom (klikkelj a kívánt részre):

--- Környék --- Lepsény --- Mezőszentgyörgy --- Monarchia térképek --- Kutatásaidhoz anyag ---

 

Községek környezete

 

Itt megpróbálom bemutatni Lepsény és Mezőszentgyörgy külterületeinek, környezetének egykori elnevezéseit, azok mai értelmezését, ha még megvannak a köztudatban egyáltalán. Próbálok utalni rá, hogy mindezeket az információkat honnan szereztem be, szerencsés esetben egy térképrészlettel is alá tudom támasztani mondandómat.

 

Kezdésként lássuk a községek környezetét, miképp festett 1900 körül.

 

 

Kép

 

 

Ekkor, pontosabban 1950-ig Lepsény és Mezőszentgyörgy még Veszprém megyéhez tartozott. A térképen még külön, lakott részként van feltüntetve Rikimajor, Kőkútpuszta, Besnyőmajor.

 

A következő térképen községünk környezetének 1910 körüli állapotát láthatjátok. A kép alatti link arra az oldalra navigál, ahonnan ezt letöltöttem. Az ország többi részének térképe is elérhető onnan.

  

Kép

 A teljes térkép elérhetősége

 

Ez a térkép azért érdekes, mert Tekeresi csárda néven jelez egy területet, bár nehezen azonosítható, hogy melyiket. Eddigi ismereteim szerint a jelenlegi 7-es út és az enyingi 64-es út keresztezésébe gondoltam, de most inkább a jelenlegi Balatonaliga Mathiász lakótelepe helyén sejtem. Jól látszik Besnyőmajor és Kőkútpuszta, még lakóházakat is mutat. Érdekessége, hogy Rikipusztát Kiki puszta néven említi.

 

A tekeresi csárda kérdését a II. katonai felmérés kataszteri térképe aztán eldöntötte, helye az egykori állami gazdaság, ma Balatonaliga része. Egykor Aliga is Lepsényhez tartozott. (régi, szép idők). Más kérdés az, hogy most Balatonaliga elvileg nem is létezik, Balatonvilágos része.

 

 

Kép

 

 

Az alábbi térkép a III. katonai felmérés térképe. A kép alatti link arra az oldalra navigál, ahonnan ezt letöltöttem. Az ország többi részének térképe is elérhető onnan.

 

Kép

 

 

Ezen a térképen talán jobban pozicionált a Tekeresi csárda helye. A következő térkép szintén egy katonai felmérésnek volt tulajdonítva, itt egyértelműen Tekeresnek nevezik és jól látható a hely.

  

Kép

 

Ennek a térképnek nem tudom megadni az elérési útvonalát, mert az oldal szerkesztésének pillanatában a webhelynek ez a része nem elérhető, lehetséges, hogy törölték. Ha jobban megnézitek, a vasút vonalvezetése sajnos pontatlan.

 

Itt egy Fejér megye térképet láthattok 1902-ből, melyen Lepsény és Mezőszentgyörgy, mint a megyével határos település még jelen van. A teljes térképet a kép alatti linkre navigálva megkeresheted, több egyébbel együtt le is töltheted.

  

Kép

 

Ezt azért tettem fel erre az oldalra, mert Pesnye pusztaként tünteti fel Besnyő pusztát. Nem lehet tévedés, mert a hely egyértelmű. Ezt az elnevezést más helyen még láttam.

 

Ez itt pedig Veszprém vármegye térképe a XIX. századból. A teljes térképet a kép alatti linkre navigálva megkeresheted, letöltheted.

  

Kép

 A teljes térkép elérhetősége

 

Rácz Klára - kedves emlékű tanárnő - Lepsényről szóló monográfiájában láttam először említeni Góla pusztát. És ezen a térképen szerepel is, Lepsénytől délnyugatra, kb. ott, ahol ma az enyingi leágazás van a 7-es útról. Érdekes még, hogy Góla és Aliga közé egy Tekeres nevű helyet említ, valószínűleg ez a több térképen Tekeres csárdaként jelzett helység. Külön helyként van feltüntetve Tikats és Barta területe is. Barta a későbbi térképeken már nem szerepel, környezetében Rikipuszta és Kőkútpuszta néven jelennek meg lakott területek.

 

Szerencsére a a II. katonai felmérés kataszteri térképén Goja helye pontosan meg lett jelölve. Eszerint helye a mai 7-es út mentén az enyingi elágazó előtti rész, Balatonbozsok irányában.

 

 

Kép

 

 

Barta neve, mint Bartai rét újra említést kap a II. katonai felmérés idején készített Megyei Kataszteri térképen, ott Mezőszentgyörgytől délre elterülő részt jelöli.

 

 

Kép

 

 

Itt 1838-ból származó térképrészletet láthatsz. A teljes térképet a kép alatti linkre navigálva megkeresheted, több másikkal együtt letöltheted.

  

Kép

  

Ez itt Veszprém vármegye térképe 1802/1811-ből. A teljes térképet a kép alatti linkre navigálva megkeresheted, több másikkal együtt letöltheted.

  

Kép

 A teljes térkép elérhetősége

 

Nem tartozik szorosan ide, mert talán Kölestelek sosem tartozott Lepsényhez, de mindenképpen közeli, illetve Lepsénnyel mindig határos volt. Valamint a kölesteleki csárda is létezett már az 1800-as évek közepén is, most Mókus vendéglő. Jellasics vonulása idején is említett hely. Több írásban is megtalálható a hármashatár említése, esetleg ez lehetett az.

 

 

Kép

 

 

Kép

 

 

Komoly lakosságot mutattak a népszámlálások Kőkút pusztának, az alább látható térképek - amik az épületeket is mutatják - mindezt érthetővé teszik. Ma már nincs ott semmi!

 

 

Kép

 

 

Kép

 

 

Szintén sokan lakták Besnyő pusztát, aminek egykori elhelyezkedése a lepsényi szőlőhegy utáni hegy tetején a 7-es úttól északra volt. Az alábbi térképeken láthatjátok az épületeket is, ma szintén nincs ott semmi!

 

 

Kép

 

 

Kép

 

 

vissza a tartalomhoz

 

Lepsény

 

Itt az innen-onnan összeszedett - valamikori Lepsényt ábrázoló térképeket fogjátok látni. A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekinthetitek őket.

 

Az 1. katonai összeírás szerinti térkép (1763-1785):

 

Kép

  

A 2. katonai összeírás szerinti térkép (1806-1869):

  

Kép

  

Az ezzel egyidőben készített kataszteri térképen az alábbi képek szerint volt látható a község, valamint annak központja.

 

 

Kép

 

 

Kép

 

  

A Nádasdy kúriát és parkját mutatják a szintén innen származó részletek.

 

 

Kép

 

 

Kép

 

  

A 3. katonai összeírás szerinti térkép (1869-1887):

 

Kép

 

 

Rengeteg település katonai összeírásokból származó térképét megnézhetitek az Utikönyvem oldalon. A katonai felmérések anyagát DVD-n is feldolgozták, illetve kiadták. Elszántabb kutatók ezeket megvásárolhatják itt.

 

Egy térkép (fotó) 1828-ból:

 

 

Kép

 

Lepsény történetét három hegyével - Tengerd, Tikacs, Besnyő - szokták kezdeni. Ezek közül a mostani szőlőhegyet gondolják (gondolom) Tikacs-nak. Mostanában is használják a Tikacsalja kifejezést a hegy M7-es autópálya felé nyúló részére. Viszont ezekre nem találtam hiteles információt, hacsak azt nem, hogy a II. katonai összeírás kataszteri térképe, valamint a III. katonai összeírás térképe egészen mást mutat.

 

Nézzük a III. összeírás szerinti térképét Balatonfőkajárnak.

 

 

Kép

 

 

Láthatjuk, hogy Tikács néven a Kajár és Lepsény közti sík területet jelöli - egyébként egészen a kölesteleki erdőig - ahol ma az M7-es halad.

 

 

Kép

 

 

Ezt igazolja a fenti kataszteri térkép is. Tengerdnek Lepsény Balatonbozsok felé eső részét gondoltam, ott, ahol ma a tehenészet van - főleg azért, mert ott is van egy hegy. Nem is találtam semmi érdemleges információt ennek helyéről, azonban a II. katonai felmérés kataszteri térképén egész máshova kerül említésre.

 

 

 

 

Ez a hely itt lepsényi szőlőhegy közvetlen északi lába, azaz e kép szerint Tikacs és a lepsényi szőlőhegy között húzódott volna Tengerd. Na, tegyen itt valaki igazságot!

 

A 7-es út és a veszprémi vasút keresztezése egykor a falu határa volt. E pont és a szőlőhegy közti terület észak felé most egészen az M7-es útig elnyúlik. Nagypapám mesélte, hogy ezt a területet Csukrétnek, vagy Csók rétnek nevezték. Erre csak egy utalást találtam azóta, mégpedig Rácz Klára tanárnő monográfiájában. Az újabb kori térképek Csókakút-nak nevezik. Aztán a II. katonai felmérés kataszteri térképe megmutatta, hogy mindhárom elnevezés létezett, íme a kép erről.

 

 

Kép

 

 

 

 

vissza a tartalomhoz

 

 

Mezőszentgyörgy

 

Itt az innen-onnan összeszedett - valamikori Mezőszentgyörgyöt ábrázoló térképeket fogjátok látni. A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekinthetitek őket.

 

Az 1. katonai összeírás szerinti térkép (1763-1785):

 

 

Kép

 

  

A 2. katonai összeírás szerinti térkép (1806-1869):

  

 

Kép

 

A II. katonai felmérés Megyei Kateszteri Térképe az alábbi képek szerint ábrázolta Mezőszentgyörgyöt és a templom környezetét.

 

 

Kép

 

 

Kép

 

  

A 3. katonai összeírás szerinti térkép (1869-1887):

 

 

Kép

 

 

Rengeteg település katonai összeírásokból származó térképét megnézhetitek az Utikönyvem oldalon. A katonai felmérések anyagát DVD-n is feldolgozták, illetve kiadták. Elszántabb kutatók ezeket megvásárolhatják itt.

 

vissza a tartalomhoz

 

 

Monarchia térképek

 

Találtam az interneten egy nagyszerű oldalt, ahol jó minőségben bukkantok mindenféle térképekre, és le is tölthetitek azokat. Az ITT található link egy csomó Monarchia térkép helyére mutat, főképp az 1800-as évekből.

 

Ezek nem olyan részletesek, mint a katonai összeírások térképei, de nem egyen megtalálható Lepsény is. Érdekes nézegetni például, hogy mikor, melyik vasútvonal látható rajtuk. Néhányuknak Lepsényt, és környékét ábrázoló részletét , valamint elérhetőségét megtaláljátok az alábbi képek közt.

 

 

Kép

Lepsény és környezete 1832

 forrás: KATT

  

Kép

Lepsény és környezete 1861

 forrás: KATT

 

Kép

Lepsény és környezete 1831

 forrás: KATT

 

Kép

Lepsény és környezete 1846

 forrás: KATT

 

Kép

Lepsény és környezete 1836

forrás: KATT

  

Kép

Lepsény és környezete 1895

forrás: KATT

 

Kép

Lepsény és környezete 1929

forrás: KATT

 

Kép

Lepsény és környezete 1881 

forrás: KATT

 

Kép

Lepsény és környezete 1855

forrás: KATT

 

Kép

Lepsény és környezete 1855

forrás: KATT

 

Kép

Lepsény és környezete 1854

forrás: KATT

 

Kép

Lepsény és környezete 1875

forrás: KATT

 

Kép

Lepsény és környezete 1844

forrás: KATT

 

Kép

Lepsény és környezete 1912

forrás: KATT

 

Kép

  Lepsény és környezete 1893

forrás: KATT

 

Kép

Lepsény és környezete 1897

forrás: KATT

  

Kép

Lepsény és környezete 1859

 forrás: KATT

 

Kép

Lepsény és környezete 1848

forrás: KATT

 

Kép

 Lepsény és környezete 1844

forrás: KATT

 

Kép

Lepsény és környezete 1901

forrás: KATT

 
 

vissza a tartalomhoz

 

Nagyszerű linkek

 

A II. katonai felmérés és az e korból való Megyei Kataszteri Térkép elérhető online formában, támogatva ezzel kutatásaidat. Gyakorlatilag az egész, akkori Magyarország területén kutakodhatsz komoly részletességgel.

 

A katonai felmérés elérhetősége: KATT IDE!!!

 

Az oldal működése nagyszerű, mert a baloldali képen látod a 1800-as években készült térképet, jobboldalt pedig szinkronban mozog vele egy mai térkép. Sőt, ha a baloldali képen átállítod az átlátszósági szintet, előbukkan egy Google műhold kép. Ez egy igazán nagyszerű oldal. Ld. képeken:

 

 

Kép

 

 

Kép

 

A Megyi Kataszteri Térképek használatához le kell majd töltened és installálnod az AAGISView programot, ezt a jelzett linkről megteheted: KATT IDE!!!

 

Ezt használva kiválasztod a megyét, és kedvedre nagyíthatod a dokumentumot. Ez is egy nagyon jó oldal! Ld. képet!

 

 

Kép

 

 

vissza a tartalomhoz

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Do you like it?

(EbonySpuby, 2021.04.18 01:29)

Like?
<a href="http://blog.eastrycricketclub.com/?wptouch_switch=mobile&redirect=https%3A%2F%2Fmefisto.su%2FbK10nJc5G.cgi%3F2">>>>HERE<<<</a>

Cooperation proposal

(FerneDen, 2020.08.03 07:22)

Hello my friend.
Our employees wrote to you yesterday maybe...
Can I offer paid advertising on your site?

Békéscsaba Mátyás K utca 50

(Gyerajné Szalay Zsuzsanna, 2010.03.12 00:59)

Gratulálok.Csodaszép ez a bemutatott oldal igen alapos munka van benne.Élvezet volt végig bőngészni és olvasni. Tiszteletem a Szalay tanárúrnak.Minden jót kívánok Szalay Zsuzsanna nyugdíjas.