Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Íme egy térkép Lepsény nevezetességeinek fellelhetőségéről:

 

Előfordul - nagyon ritkán - hogy nem jelennek a térképen a helyszíneket jelölő kék csepp alakú szimbólumok. Ilyenkor kattintsatok a térkép alatti "Nagyobb térképre váltás" feliratra, majd böngészőtök vissza gombjával térjetek vissza ide. Ilyenkor jó szokott lenni, dehát ember tervez, a többit tudjátok...

 


Nagyobb térképre váltás

 

A térkép használata: A megjelenő manccsal húzogathatod a képet jobbra-balra, ha a Téged érdeklő rész nem látható. Ezt megteheted a bal felső sarokban található négy nyíllal is. A + és - gombokkal növelheted és csökkentheted a nagyítást egy darabig. A kék cseppecskékre kattintva kapsz információt, hogy mit akar jelölni e szimbólum. Ha nagyon egymás mellett vannak, növeld a nagyítást, hogy könnyebben kiválaszthasd. Aki pedig már ismeri a Google térkép működését, attól elnézést kérek a hosszas szövegelésért.

Tehát, a fenti térképet folyamatosan bővítem, és igyekszem néhány mondatban bemutatni az ott megjelölt pontokat. Ez a lap jelenleg kialakítás alatt áll, addig türelmeteket kérem.

 

Rövid leírások, képek:

 

<Római katolikus templom> <Millenniumi emlékmű> <Honfoglalás emlékmű> <Nemzetőr emlékmű>

 

Római katolikus templom

 


Kép

 

Nádasdy Ferenc gróf építtette 1902-ben egy korábbi szentély felhasználásával. A Nádasdy címer ma is látható a bejárat felett.

 

 Kép

 

Halála után a grófot itt helyezték örök nyugalomra.

 

<vissza leírásokhoz> <vissza térképhez>

 

 

Millenniumi emlékmű

 

 

Kép

 

 

A Katolikus templom előtti parkban található a Millenniumi emlékmű, Szent István királyunk mellszobra.

 

<vissza leírásokhoz> <vissza térképhez>

 

 

Honfoglalás emlékmű

 

 

Kép

 

 

Lepsény központjában, a felújított orvosi rendelő előtt található ez a honfoglalás 1100. évfordulójáról megemlékező alkotás.

 

 

Kép

 

 

A rendelő felőli oldal talapzatán láthatjuk a feliratot, hogy ki és miért építtette, az utca felé néző oldalán pedig egy idézet található Arany János 1848-ban írt Egyesülés című verséből: "Élni fog a nemzet amely összetart".

 

<vissza leírásokhoz> <vissza térképhez>

 

Nemzetőr emlékmű

 

Az 1848. szeptember 26-27-i történések szűkebb körökben ismertté tették Mezőszentgyörgyöt és Lepsényt. Sajnos elég kevesen tudják, hogy mi is történt itt, viszont oldalamon több helyütt is olvashattok róla, például a legeredetibb leírást ITT. Ennek állít emléket az itt látható szobor kompozíció.

 

Kép

 

A szobrot a lepsényi képviselőtestület 1997-ben hozott döntése alapján részben közadakozásból, a szabadságharc 150 éves évfordulója alkalmából állították. Az 1998. márciusi alapkő letétel után 1998. szeptember 27-én avatták fel. A két ív  a kardot és a kiegyenesített kaszát szimbolizálja, míg a sukorói gránittömb az összefüggést a pákozdi csata történéseivel.

 

 

<vissza leírásokhoz> <vissza térképhez>

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lepseny@gmail.com

(Borsos György, 2009.08.20 15:03)

A honfoglalás emlékművet, az eredetit már átvitték a könyvtárból a hivatal udvarába. Az érdekes az vele kapcsolatban, hogy szinte ugyanilyen található Mezőszentgyörgyön is. Csak míg Szentgyörgyön az eredeti áll, ez már Lepsényben sajnos egy új szobor!

Lepsény

(Tóth Zsuzsi, 2009.03.26 18:51)

Gratulálok a kutató munkádhoz!!! Én először most találkoztam az oldaladdal, lenyűgöztél a nagy munkáddal, további sikereket kívánok.